
Ballast Nedam Infrastructuur Divisie
Integratie en strategie voor nieuwe divisie Ballast Nedam Infrastructuur
Ballast Nedam bracht haar infrabedrijven samen in één nieuwe divisie met vier resultaatverantwoordelijke BU's. Wij begeleidden de directie bij het ontwikkelen van een OGSM-strategie — van ambitie, commerciële- en organisatiedoelen, concrete initiatieven tot aansturingsmodel. Geen papieren tijger, maar een plan dat leeft in de organisatie.
De Uitdaging
Een robuuste infrastructuur is van levensbelang. Denk aan ons wegennet, tunnels, bruggen en de infrastructuur die nodig is voor de energietransitie. Ballast Nedam is een belangrijke speler in deze markt — actief in projecten die variëren van de ontwikkeling van de A27, de bouw en het onderhoud van bruggen en tunnels tot dijkversterking en offshore windparken.
​
Om sneller en slagvaardiger te opereren, besloot Ballast Nedam haar infra-activiteiten te bundelen in één overkoepelende divisie, met een nieuw go-to-market model. De divisie bestaat uit vier business units, elk met een focus op een specifiek marktsegment én volledige verantwoordelijkheid voor resultaat (P&L). Synergieën in de marktbenadering lagen voor handen, en de focus op de verbetering van de interne organisatie.
De opdracht
Samen met de vierkoppige divisiedirectie ontwikkelden we een strategisch meerjarenplan op basis van de OGSM-methodiek. Daarbij stonden drie kernthema’s centraal:
-
Groei en ontwikkeling van de vier business units — met aandacht voor merkstrategie, nieuwe proposities, acquisities en versterking van de positie in bestaande markten.
-
Verbetering van de interne organisatie — implementatie van de matrixstructuur, een cultuur van continu verbeteren, en optimalisatie van processen en werkmethoden.
-
Ontwikkeling van leiders en mensen — waarbij leiderschap, cultuur en betrokkenheid worden gezien als versnellers van verandering.
In een reeks intensieve werksessies legden we samen de strategische fundamenten en actieplan vast: van ambitie tot concrete commerciële en operationele doelen. Dit leidde tot zo’n 20 strategische initiatieven die binnen 12 maanden worden gestart.
Governance: van denken naar doen
Een strategie op papier is nog geen realiteit. Daarom ontwikkelden we parallel een robuust governancemodel: hoe sturen we op voortgang? Hoe blijven directie en teams betrokken en wijzen we op een verantwoorde manier eigenaarschap, middelen en mensen toe? En hoe zorgen we dat strategie geen jaarlijks ritueel wordt, maar een manier van werken? We ontwierpen samen een besturings- en communicatiestructuur die past bij de complexiteit van de nieuwe divisie. We ontwikkelden daarnaast een narratief voor de organisatie en heldere presentatie voor de directie en medewerkers.
Het resultaat
Ballast Nedam Infrastructuur beschikt nu over:
-
een gedragen OGSM-strategieplan met objectief meetbare doelen,
-
20 strategische projecten met duidelijke projectverantwoordelijken en tijdslijnen,
-
een effectieve governance voor sturing en voortgangsmonitoring,
-
Een stevig verhaal waarin de organisatie mee wordt genomen in de nieuwe strategie.
​
Maar misschien nog belangrijker: de basis is gelegd voor een organisatie waarin strategie structureel verbonden is aan het dagelijks handelen — van de directiekamer tot op de projectlocatie. De directie beschikt nu over de instrumenten om verantwoordelijkheid neer te leggen waar deze hoort, zónder de regie te verliezen op voortgang en resultaat.
Op termijn kunnen de strategische doelstellingen gekoppeld worden aan de doelstellingen van iedere medewerker.​
​
Meer weten over hoe OGSM ook jouw organisatie kan helpen om strategisch slagvaardiger te worden? Lees verder op onze OGSM-pagina of neem contact op met WhatMatterZ.